Yağlar
YAĞLAR
Özellikleri
- Suda erimezler.
- Eter , alkol , aseton gibi organik çözücülerde erirler.
- C ve O oranından fazla olduğundan enerji verimide fazladır.
- Hücre zarından geçemezler.
- 1 mol gliserol 3 mol yağ asidin dehidrasyon ile birleşmesinden oluşur.
- Sentezlerinde 3 ester bağı kurulur.
- Sentezlerinde 3 mol H2O açığa çıkar.
- 3 mol H2O ile hidrolize edilirler.
- Yağların hidrolizi lipaz ile gerçekleşir.
- Sudan III ile kırmızı renk verirler.
- Bitki ve hayvan hücrelerinde depolanabilirler.
- Hücre zarlarının esas yapısını oluştururlar.
Çeşitleri
- Nötral yağlar : Depo ve enerji verici olarak görev alır.
- Fosfolipid : Hücre zarının temel maddesidir.
- Glikolipit : Hücre zarı ve sinir hücrelerinde bulunur.
- Steroidler : Vit-D , bazı hormonlar , safra tuzları , kolesterol , eterik yağ , kauçuk vb.. maddelerin oluşumunu gerçekleştirerek canlılar düzenleyici görev alırlar.
- Kolesterol:Hayvanlarda hücre zarında ve derinin yapısında bulunur.Diğer steroid lerin oluşumunda rol alır.
Görevleri
- Enerji kaynağı olarak kullanılırlar.
- Hücre zarı yapısına katılırlar.
- Bazı hormonların yapısını oluştururlar.
- A,D,E,K vitaminlerinin emilimini sağlarlar.
- Isı kaybını önlerler.
- Organ ve vücudu mekanik etkilerden korur.
- Göç eden ve kış uykusuna yatan canlıların besin ve su (metabolik su ) kaynağıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder